Interpelacja J. Szopińskiego i są potwierdzone fundusze dla Akademii Muzycznej

9 grudnia br. nadeszła odpowiedź z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego na interpelację posła Jana Szopińskiego w sprawie zwiększenia nakładów na inwestycję pn. „Budowa campusu Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy”.

Pisaliśmy o tym po wystąpieniu posła w Sejmie 17 listopada TUTAJ

W odpowiedzi czytamy:

„Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, niezwłocznie po uzyskaniu informacji o cenie najniższej oferty złożonej w postępowaniu w sprawie udzielenia zamówienia publicznego na powyższą inwestycję, poczynił wspólnie z przedstawicielami Rady Ministrów starania zmierzające do zapewnienia finansowania przedsięwzięcia z budżetu państwa.

W efekcie prowadzonych działań już 19 listopada 2021 r. Rektorowi Akademii Muzycznej w Bydgoszczy przedłożona została promesa, gwarantująca pokrycie w latach 2021-2024 brakującej na realizację zadania kwoty 112 278 tys. zł z części 24-KiODN, działu 730 – Szkolnictwo wyższe i nauka.

Równolegle na zaawansowanym etapie znajdują się prace nad nowelizacją uchwały nr 79 Rady Ministrów z dnia 17 czerwca 2020 r. w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą „Budowa kampusu Akademii Muzycznej imienia Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy”.

Przygotowywany akt prawny ma na celu zarówno zapewnienie finansowania inwestycji w ramach przyjętego programu wieloletniego, jak i oczekiwane przez uczelnię wydłużenie harmonogramu realizacji zadania.”

Z upoważnienia ministra kultury odpowiedź  podpisał  sekretarz stanu Jarosław Sellin.

opr. nim, 11 grudnia 2021 r.