1 Maja – pochód w stolicy, wiece w regionie

Po ograniczeniach związanych z reżimem sanitarnym pandemii, nareszcie można było świętować wiosnę na powietrzu. A jak wiosnę, to wyjątkowy jej dzień – 1 maja. Międzynarodowe Święto Solidarności Ludzi Pracy i 18. rocznica członkostwa Polski w Unii Europejskiej.

Tegoroczne obchody święta w wielu miejscowościach powracały do tradycyjnych form – pochodów, wieców, manifestacji. Święto szczególnie związane z lewicą i  związkami zawodowymi wypełnione było treścią ich sztandarowych haseł.

delegacja1   wiosna 1 maja

Główny 1-Majowy spacer odbył się w stolicy, dokąd zjechali reprezentanci związkowców z całego kraju oraz działacze Nowej Lewicy. Do Warszawy pojechało ponad pół setki delegatów z Kujawsko-Pomorskiego, w tym reprezentanci obu frakcji Nowej Lewicy i spora grupa młodzieży z Młodej Lewicy i FMS. Na czele delegacji – Jacek Warczygłowa współprzewodniczacy Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy z Torunia oraz wiceprzewodniczący RW Czesława Augustinowicz z Chełmna i Rafał Heidek z Grudziądza.

Najpierw o 11,oo rozpoczął się wiec przed siedzibą OPZZ przy ulicy Kopernika. Tutaj scenę wypełnili licznie działacze związkowi, liderzy Nowej Lewicy, parlamentarzyści Klubu Lewicy. Była orkiestra i kolorowy tłum ludzi z flagami Polski i Unii Europejskiej, lewicy i OPZZ oraz hasłami nawiązującymi do wysokiej inflacji, braku mieszkań, drogich kredytów, potrzeby godnej płacy za rzetelną pracę, wojny w Ukrainie i protestów antywojennych. Hasłem wiodącym 1-Majowych obchodów w kraju było – “Pokój, praca, bezpieczeństwo”.

warszawagawkowski1   warszawa piknik Michalewicz

Mocno wybrzmiało konkretne przemówienie przewodniczącego OPZZ Andrzeja Radzikowskiego. Mówił o walce związkowców o warunki pracy zatrudnianych na różnych umowach pracowników, gdzie obowiązują niskie standardy BHP, a robotnicy tracą życie na źle zabezpieczonych miejscach pracy.

warszawa warcz   warszawa11

Duże firmy niechętnie pozwalają na zakładanie organizacji związkowych. Ich działacze są prześladowani, zwalniani z pracy, degradowani. W Polsce pojawiły się skuteczne strajki źle wynagradzanych załóg. Zwycięskie strajki w Parocu i Solarisie to sukcesy związkowców. Przedstawiciele tych załóg byli dziś w Warszawie.

warszawa3   warszawa4

Adrian Zandberg przywołał sytuacje, gdzie w Polsce ruch związkowy jest rozdrobniony i walki o słuszne prawa pracownicze nie są skuteczne. Płace poniżej godności mają zatrudnieni w sferze budżetowej – nauczyciele, pocztowcy, pracownicy wojska.

mloda lewica   warszawa pochod4

O projekcie ustawy Lewicy, by podwyższyć im płace o 20 proc. mówił współprzewodniczący Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty. Krytykował obietnice rządowe, zawartość programu „Polski Ład”, który wprowadził dezorientację w społeczeństwie. Wysoką inflację tłumaczy się pandemią i agresją Putina na Ukrainę, zmusza się Polaków do płacenia nieuczciwie wysokich podatków, ogranicza dostęp do  kredytów, a tym samym pozbawia, zwłaszcza młodych, szans na własne mieszkanie.

O te wszystkie warunki pracy i życia świata pracy powinny walczyć związki zawodowe, ale wspierać je i być z pracownikami muszą partie lewicy – podkreślał W. Czarzasty.

Po przemówieniach ruszył pochód i przeszedł w ważne dla lewicy miejsce, czyli pod pomnik marszałka Daszyńskiego przy placu Na Rozdrożu.

DSC01917 Copy   DSC01919 Copy

Także o 11,oo na placu Wolności w Bydgoszczy zebrali się mieszkańcy miasta, weterani pracy, działacze związkowi, radni, parlamentarzyści i przedstawiciele struktur wojewódzkich i miejskich Nowej Lewicy.

Wiec prowadziła Beata Krajewska – wiceprzewodnicząca RW Nowej Lewicy. O roli związków zawodowych w regionie kujawsko-pomorskim w obronie praw pracowniczych mówił przewodniczący Rady OPPZ Harald Matuszewski.

DSC01932 Copy   DSC01890 Copy

Treści tegorocznych obchodów Święta Pracy przedstawił współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy Piotr Hemmerling.

Do zebranych zwrócił się także poseł ziemi bydgoskiej Jan Szopiński, mówiąc o swoich staraniach, by sprawy istotne dla miasta przenosić na forum sejmowe, proponować rozwiązania oraz egzekwować od resortów rządowych stosowne decyzje.

piotr   michal

DSC01960 Copy   piotr kwiaty

Przy wiecowym mikrofonie byli jeszcze dwaj współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Bydgoszczy – Michał Wysocki i Mirosław Kozłowicz. Pierwszy przypomniał historię obchodów Święta Pracy i ich sens dla walki o warunki pracy robotników, w tym 8-godzinny dzień pracy oraz dzisiejszą sytuację gospodarczą w Polsce rządzonej przez PiS, gdzie o godne życie świata pracy w różnych środowiska trzeba znów głośno się upominać i to jest naturalna rola związków zawodowych i partii lewicy.

DSC01972 Copy   IMG 6362 Copy

Mirosław Kozłowicz z kolei mówił o drugim ważnym wydarzeniu, związanym z datą 1 maja – wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. To był wielki sukces polskiej lewicy i sprawowanych wówczas rządów. Jako zastępca prezydenta Bydgoszczy, Mirosław Kozłowicz podkreślił, jak ważne inwestycje i elementy infrastruktury miasta powstały z udziałem funduszy unijnych.

IMG 6370 Copy   bydgoszczprzemek3

Teraz, w tragicznych czasach wojny w Ukrainie dobitnie widać, jak dobre to były decyzje, by wprowadzić Polskę do zarówno do NATO, jak i do Unii Europejskiej. Ciągle jednak trzeba dbać o to, by decyzjami nieodpowiedzialnych polityków obozu PiS nie pozbawić Polski tych gwarantów naszego bezpieczeństwa. Lewica opowiada się za większą integracją unijnych struktur i podtrzymaniem – zademonstrowanej w niesionej pomocy dla Ukrainy – jedności zachodnich struktur. Na zakończenie wiecu delegacje partii, związków i organizacji społecznych złożyły wiązanki kwiatów pod Pomnikiem Wolności.

inowroclaw1 copy

Wiec 1-Majowy odbył się także w Inowrocławiu. Działacze Nowej Lewicy, związkowcy i radni, społecznicy spotkali się pod Pomnikiem Obrońców Inowrocławia przy ul. Narutowicza. Delegacje z Włodzimierzem Figasem – współprzewodniczącym Rady Powiatowej Nowej Lewicy i wicestarostą inowrocławskim – złożyły wieńce i kwiaty u stóp pomnika.

naklo1 copy copy   naklo2 copy copy

W pierwszomajowe obchody włączyli się także działacze lewicy w Nakle nad Notecią. Tradycyjnie przed Pomnikiem Wdzięczności Wojsku Polskiemu pokłonili się starosta nakielski Tadeusz Sobol, zastępca burmistrza Nakła Piotr Kalamon, współprzewodniczący RW Nowej Lewicy  Piotr Hemmerling, przewodniczący Nowej Lewicy w powiecie nakielskim Ignacy Pogodziński oraz nakielscy wiceprzewodniczący – Małgorzata Rucińska i Henryk Grobelny.

Po przemarszu tradycyjnego pochodu ulicami Włocławka, pod pomnikiem poświęconym ludziom pracy odbył się wiec 1-Majowy z udziałem władz samorządowych z przewodniczącym Rady Miasta Piotrem Kowalem.  W manifestacji uczestniczyli obaj współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy – Krzysztof Kukucki (zastępca prezydenta Włocławka) i Wojciech Grabczewski. Był także radny lewicy w Sejmiku Województwa Stanisław Pawlak, zarazem przewodniczący Rady Powiatowej NL w powiecie włocławskim.

wloclawek2 copy copy copy copy   wloclawek4 copy

Kwiaty złożono  przed Pomnikiem na Bulwarach i placu Wolności. Wśród zaproszonych gości byli ukraińscy przyjaciele. Po uroczystościach radny Krzysztof Grządziel zwyczajowo już zaprosił uczestników uroczystości na integracyjną majówkę w "Bursztynowych Ogrodach".

stanislaw pawlak   wloclawek6 copy

Delegacja Nowej Lewicy w Mogilnie wraz z członkami i sympatykami złożyła wiązanki kwiatów pod pomnikiem Bohaterów Mogilna na mogileńskim rynku. Charakterystycznym akcentem była obecność flagi ukraińskiej.

mogilno1a copy   mogilno2 copy copy copy copy copy copy copy copy

O tradycjach i dzisiejszych odniesieniach do obchodów pierwszomajowych mówili do zebranych Robert Musidłowski przewodniczący Rady Powiatu i Tatiana Urban – szefowa Nowej Lewicy w Mogilnie.

W Grudziądzu 1 Maja zamanifestowano złożeniem kwiatów pod pomnikiem na Rynku. Nową Lewicę reprezentował współprzewodniczący Rady Powiatowej Łukasz Kowarowski, zarazem przewodniczacy Rady Miejskiej  Grudziadza. W gronie ponad 30 osób pod pomnikiem byłi również radni Grudziądza Piotr Rohde, Grzegorz Miedzianowski, Wiesław Kozłowski oraz aktyw lewicy.

grudziadz1 copy copy copy   grudziadz2 copy copy copy copy

Skromnie pod pomnikiem Walki i Męczeństwa na Rynku w Sępólnie Krajeńskim, kwiaty złożyła delegacja Rady Powiatowej Nowej Lewicy z przewodniczącym Benedyktem Kluczką i sekretarzem, radnym Sebastianem Skają.

sępólno1   DSC02028 Copy

PS  W Bydgoszczy poseł Jan Szopiński rozdawał z koszyka swoisty rarytas – wydanie Konstytucji RP wydrukowane na 25. rocznicę jej ustanowienia oraz publikację na okoliczność 550-lecia parlamentaryzmu Rzeczypospolitej.

Fot. nadesłane, m.in. Bożeny Sałacińskiej, Daniela Kaszubowskiego, Moniki Pociot

Kolekcję zdjęć autorstwa MONIKI POCIOT z udziału w manifestacji i pochodzie 1-Majowym Lewicy w Warszawie można obejrzeć TUTAJ

opr. nim, 1 maja 2022 r.