Lewica: Żadna osoba pokrzywdzona przez powódź, nie pozostanie bez pomocy

- Pracujemy nad tym, aby zapewnić pomoc wszystkim poszkodowanym przez powódź – oświadczyli politycy Lewicy podczas specjalnej konferencji prasowej, która odbyła się w Sejmie. Zapowiedziano uruchomienie środków na pomoc powodzianom z budżetu MSWiA oraz prace na rzecz pozyskania środków z Unii Europejskiej w ramach RescUE.

Wicemarszałek Włodzimierz Czarzasty zaapelował o powstrzymanie się od walki politycznej. - Powinniśmy skupić się na pomocy ludziom – podkreślił.

Dziękujemy wszystkim tym, którzy biorą udział w akcjach ratunkowych

- Z tego miejsca pragnę wyrazić w mieniu nas wszystkich wdzięczność za ofiarną prace wszystkim służbom: strażakom, żołnierzom, policjantom, wszystkim tym, którzy biorą udział w akcjach ratunkowych oraz pomagają ludziom oraz zwierzętom – oświadczyła przewodnicząca KP Lewica Anna-Maria Żukowska

80 mln zł na pomoc powodzianom teraz, kolejne środki są już organizowane

- W MSWiA toczą się prace nad rozwiązaniami finansowymi oraz prawnymi, które mają pomóc. Trwają rozmowy o zmianie spec ustawy o infrastrukturze krytycznej, co pozwoliłoby szybciej ją budować. Rada Ministrów ma dziś przyjąć projekt ustawy o ochronie ludności, co pozwoli nam szybciej określać kto w danej sytuacji podejmuje decyzje i jest odpowiedzialny za zarządzanie – mówił wiceminister spraw wewnętrznych Wiesław Szczepański. Jak przypomniał stan klęski żywiołowej zostanie wprowadzony na bazie ustawy przyjętej przez lewicę 18 kwietnia 2002 r. - Wprowadzenie tego stanu ułatwiłoby ewakuację oraz zarządzenia całą sytuacją kryzysową – dodał.

- W ministerstwie spraw wewnętrznych znajduje się fundusz celowy na klęski żywiołowe, jest na nim około 80 mln zł, ale będziemy chcieli przekazać na pomoc środki zgromadzone na innych funduszach celowych – mówił. Jak dodał ministra Agnieszka Dziemianowicz-Bąk zadeklarowała w ramach przesunięć 24 mln zł ze środków z budżetu MRPiPS. - Minister Finansów zapewnił, że takie środki się znajdą. Żadna osoba pokrzywdzona przez powódź nie pozostanie bez pomocy – poinformował.

Starlinki od Ministerstwa Cyfryzacji

- Ratując ludzi i mienie kluczowa jest łączność, dlatego już wczoraj Ministerstwo Cyfryzacji wysłało na tereny dotknięte klęską żywiołową dostawę Starlinków, które zabezpieczą kontakt. Na sygnał ze strony Straży Pożarnej wyślemy kolejne – mówił wiceminister cyfryzacji Dariusz Standerski

Wniosek o wypłatę środków pomocowych z Unii Europejskiej

Eurodeputowany Krzysztof Śmiszek zapowiedział działania mające na celu przyspieszenie wypłaty środków pomocowych z Unii Europejskiej, które są przewidziane w ramach Funduszu Solidarności.

- W trybie pilnym zawnioskowałem o spotkanie z komisarzem ds. zarządzania kryzysowego, aby przedstawić mu sytuację oraz zachęcić do szybkiego działania. Są na to środki w budżecie UE, nie tylko na doraźną pomoc rzeczową, ale także Fundusz Solidarności, który powinien służyć tym, którzy zostali poszkodowani przez powódź – oświadczył Śmiszek

Jak stwierdził w debacie nad kolejnym budżetem UE należy uwzględnić to, iż „takie klęski będą się powtarzały w związku ze zmianami klimatu”. - Będziemy w PE wnioskowali o to, aby Fundusz Rozwoju Regionalnego został doposażony w środki, które będą miały na celu nie tylko skutków katastrof, ale ich zapobieganiu oraz zabezpieczeniu ludności – stwierdził.

- UE jest po to, aby być solidarna – dodał.

Rząd w ciągu 12 tygodni wystąpi z wnioskiem o wypłatę środków z Funduszu Solidarności na poziomie kilkuset milionów euro, konkretna kwota jest zależna od oszacowania strat.

- Już od dzisiaj w ośrodkach pomocy społecznej można składać wnioski o pomoc doraźną, proszę się nie martwić o zgubione dokumenty, wystarczy złożyć oświadczenie – poinformowała posłanka Katarzyna Ueberhan.

Nie róbmy polityki na powodzi

- Człowiek jest najważniejszy i zostanie zrobione wszystko co jest możliwe, aby zabezpieczyć życie i mienie oraz zostanie udzielona pomoc w odbudowie. Ludzie potrzebują wsparcia oraz wiary w to, że nie zostaną sami. Dziękuję za przykładną współpracę wszystkich służb. Apeluję do opozycji: są takie momenty, kiedy nie ma co robić polityki na tragedii ludzi. To nie jest moment, aby się okładać i mówić kto co zrobił, a czego nie – oświadczył.